Teknoloji

ChromeOS Flex ile ChromeOS Arasındaki Fark Ne?

Farklı işletim sistemi arayanların karşısına çıkan ChromeOS Flex ile ChromeOS arasındaki farklar kafa karıştırabiliyor. İşte iki sistemin temel farkları…

ChromeOS ve ChromeOS Flex, temel bir altyapıyı kullanıyor. Linux, Windows gibi işletim sistemleri arasında arasında yer alan ChromeOS, ChromeOS Flex gibi farklı sürümlere sahip. Chromebook gibi özel cihazların geliştirildiği bu özel yazılımlar temelde aynı olsa da birbirlerinden bazı özellikleriyle ayrılmaktadır. ChromeOS, Chromebook modelleriyle hazır bir şekilde kullanıma sunulurken ChromeOS Flex özel olarak sistemlere yüklenen, kısıtlanmış özelliklere sahip bir işletim sistemidir.

ChromeOS Flex ile ChromeOS Arasındaki Farklar

Güvenlik, kurulum ve kullanım alanlarındaki detaylar gibi pek çok özel durum, ChromeOS Flex ile ChromeOS arasındaki farkları oluşturmaktadır. Bu nedenle her biri için ayrı ayrı detaylara değinerek iki sistem arasındaki farkları anlatacağız.

Güvenlik

ChromeOS sistemi korumaya yardımcı olan Google’ın özel güvenlik çipiyle gelmektedir. ChromeOS Flex sisteminde ise böyle bir durum bulunmadığı gibi tüm cihazlarda kullanılabilir yapıdadır. Chrome OS cihazların aksine ChromeOS Flex cihazlar BIOS veya UEFI donanım yazılımlarını yönetmez. Otomatik olarak güncellemez. Güncellemedeki farklar, güncellemelerin kullanıcılar tarafından yapılmasını zorunlu kılar.

ChromeOS Flex ile ChromeOS Arasındaki Fark Ne?

Desteklenen Sanal Makineler Ve Uygulamalar

ChromeOS Flex ile ChromeOS arasındaki en temel farklardan birisi de desteklenen sanal makineler ve uygulamalardır. ChromeOS’un Android uygulama desteği olması nedeniyle çoğu kullanıcı ücretsiz ChromeOS Flex seçeneğini tercih etse de Mart 2024 itibariyle ChromeOS Flex’te Android uygulama desteği bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra Parallels Desktop desteği de yoktur. Modellere bağlı olarak bazı modellerde Linux geliştirme ChromeOS Flex ile elde edilebilmektedir. Bu özelliklerin aksine ChromeOS Android desteğine sahip olduğu gibi ChromeOS Flex’te olmayan özellikleri destekler.

Donanım desteklerinde ise ChromeOS Flex’teki ARM mimari desteğinin olmaması dikkat çekmektedir. Intel ve AMD işlemcilerde desteklenmesine rağmen ARM mimarisi söz konusu olduğunda ChromeOS Flex kullanılamaz. İşletim sisteminin kullanılabilmesi adına aynı zamanda Google sertifika desteğinin olduğu cihazların kullanılması önerilir.

Klavye

İki sistem arasındaki temel farklardan birisi de klavyedir. ChromeOS Flex cihazlar ChromeOS klavye düzenini paylaşmaz. Bunun yerine, orijinal işletim sistemi yerleşimleri ve kısayolları vardır. Bu nedenle, ChromeOS Flex cihazlarda bazı klavye kısayolları veya işlev tuşları Chromebook’larla aynı şekilde çalışmaz. Üstelik klavye dışında Windows, Mac ve Linux cihazlardaki bazı donanım özellikleri ChromeOS Flex’te resmi olarak desteklenmemektedir. Bu da çeşitli bağlantı sorunları yaşanacağını göstermektedir. CD ve DVD sürücüler, parmak izi okuyucular, Kızılötesi (IR) kameralar ve yüz tanıma kameraları, ekran kalemi ve aktif kalem girişi, micro SIM kart yuvası gibi kullanımlarda sorunlar yaşanabilir.

ChromeOS Flex ile performans, güç ve güvenlik açısından birçok avantaj elde edilmiş olsa da ChromeOS’a göre tüm bunlar temel düzeyde kalmaktadır. ChromeOS sisteminin en iyi deneyimi ancak ChromeOS için geliştirilen özel cihazlarla elde edilebilir. Chrome OS Flex’te modele göre değişebilen bazı faktörler şunlardır:

  • Başlatma hızı
  • Pil ömrü
  • Güç tasarrufu
  • Yönetim

muradiye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu