Kuveyt Ulusal Meclisi Seçim Genel Kurulunun Kurulmasını Onayladı
Kuveyt Ulusal Meclisi’nin seçimleri yönetmek için “Seçim Genel Kurulu”nun kurulmasını onayladığı bildirildi.
Kuveyt resmi ajansı KUNA’nın haberine göre, Ulusal Meclis bugün düzenlediği özel oturumunda Seçim Komisyonu’nun kurulmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.
Söz konusu karar ile seçim sürecinin şeffaf bir biçimde yürütülmesi ve ideal demokratik ve hukuk sistemine ulaşılması amaçlanmaktadır.
Seçimleri yönetecek, Kuveytli 5 yargıçtan oluşan, genel sekreterliği ve karargahı bulunan Genel Seçim Kurulu, seçim takviminin hazırlanmasından, tasnif ve sonuçların ilanına kadar tüm aşamaların yürütülmesinden sorumlu olacak.
Kuveyt’in “Al Anbaa” ve “Al Jarida” gazetelerinin haberine göre, onay için hükümete havale edilecek yasa, hükümet ve Emir’in onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kuveyt.
Kuveyt’te yayın yapan Al Rai gazetesinin haberinde, Genel Seçim Kurulu’nun kuruluş metninin 17’nci maddesine göre Allah’a, peygamberlere veya Kuveyt Emiri’ne hakaretten yargılananların seçimlerde aday olabileceği kaydedildi. göreve iadelerine karar verilirse seçime gidilir.
Kuveyt’te Meclisin Feshi ve Seçim Kararları
Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf al-Ahmed al-Cabir es-Sabah, Ağustos 2022’de “vekiller arasındaki uyumsuzluk” gerekçesiyle Meclisi feshetti ve yeni bir seçim yapılmasına karar verdi.
Ancak yaklaşık 6 ay sonra, 19 Mart 2023’te Anayasa Mahkemesi, bir önceki meclisin fesih kararının “yasaya aykırı” olduğunu değerlendirerek 2022 genel seçiminin iptaline karar verdi.
Yargıtay, parlamentonun 2020’de bir önceki seçimde seçilen üyelerle devam etmesi gerektiğine karar verdi.
Kuveyt Düzeni, Anayasa Mahkemesi kararıyla göreve dönen 2020 Meclisi’ni nihayet 17 Nisan’da feshederek 6 Haziran 2023’te seçim yapılmasına karar verdi. Geçen ay yapılan milletvekilliği seçimlerinin ardından yeni Meclis kuruldu ve hükümet kuruldu ve göreve başladı.
Nihayet 26 Temmuz’da Kuveyt Anayasa Mahkemesi, 6 Haziran parlamento seçimlerinin iptali için yapılan itirazları reddetti.
Meclis 12 yılda yeniden feshedildi
Kuveyt parlamentosu kuruluşundan bu yana birçok siyasi krize tanık oldu. Bazı krizlerin atlatılamaması Meclis’in dağılmasına neden oldu. Bu kapsamda Meclis 2011-2023 ortasında 10’dan fazla feshedildi.
Diğer Körfez ülkelerine kıyasla parlamentoya “başbakan ve bakanlar hakkında gensoru önergesi verme, kanun çıkarma ve iptal etme” gibi daha geniş yetkiler veriliyor ve son söz Meclis’in başkanı olan Emir’de. Yönetim.
Emir’in Meclisi feshetme yetkisi de vardır. Meclisin feshi genellikle emirle veya yargı kararıyla yapılır. Feshin ilanından itibaren en geç iki ay içinde yeni seçim yapılması zorunludur. Belirlenen tarihlerde yeni seçim yapılamaması durumunda Meclis, anayasal yetkileri ile göreve dönebilir.