Palamut Nadir Hale Getirilen Lüferin Yoğunluğu
‘Denizlerin prensi’ olarak bilinen lüferin MARMARA Denizi’nde geçen yıla göre daha sık görülmesi, palamutun nadir olmasına neden oldu. Balıkçı Cemal Kartal, bu yıl vatandaşların büyük değerle palamut yiyeceğini belirterek, “Lüfer bol olunca palamut kalmayacak. Lüfer ısıran bir balık olduğu için genelde etrafta başka balık bırakmıyor. Lüfer dişli balık palamutu özlüyor, bu yüzden palamut nadir bulunuyor.”
Denizlerde avlanma yasağı 1 Eylül’de sona erdi. Bu yıl denize açılan balıkçıların umudu ‘denizlerin prensi’ olarak bilinen lüfer oldu. Ancak geçen yıl yaşanan meşe palamudu yoğunluğu bu yıl görülmedi. Balıkçı Cemal Kartal, bu yıl palamut azlığının sebebinin lüferin ağır görülmesi olduğunu ve lüferin kilosunun 450 liradan satıldığını söyledi. Balıkçılıkta hamsi 100 TL’ye, istavrit 100 TL’ye, çipura 200 TL’ye, levrek ise kilosu 250 TL’den satılıyor. Bu yıl lüferin bol olduğunu belirten Kartal, “Geçen yıl palamut çoktu, herkes yerdi. Ama bu yıl palamut yok. Lüfer bol olunca palamut da olmuyor. Lüfer, sokan bir balık olduğundan Genelde diğer balıkları ortalıkta bırakmaz. Dişli balıklar palamutu kaçırır. Bu yüzden meşe palamudu nadirdir” dedi.
‘ABON BOLLUĞU HER YIL OLMAYACAK’
Meşe palamudu bolluğunun 3-4 yılda bir yaşandığını belirten Kartal, “Meşe palamudu bolluğu geçen yıl olduğu gibi her yıl olmuyor. Bu bolluk 3-4 yılda bir oluyor. Geçen yıl milyonlarca ton meşe palamudu yakalanmıştı. Kimse bu sene palamut bolluğunun geçen sene aynı olacağını düşünmesin ama balıklar yine ürer, yine çoğalır, 4 yıl sonra yine bolluk olur, bu sene çok az palamut yiyeceğiz ve yüksek fiyatlarda. Lüfer şu anda var ama çok fazla değil. Geçtiğimiz aylarda 400 liraya lüfer sattık. Halkımız lüferi 200-250 lira civarında fiyatlandırdı. “Satılmasını istiyor ama fiyatı artacak.” bu kadar düşmeyin. Şu anda lüferin fiyatı 450-500 lira civarına çıktı. Vatandaşlarımız lüferi mevcut olduğu sürece yemelidir. Lüferin fiyatı ileride tekrar artabilir” dedi.